niedziela, 30 października 2011

sobota, 15 października 2011

Kruche kałuże orzechowe


Składniki:


300g mąki (najlepiej krupczatki)
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka (najlepiej ugotowane na twardo i przetarte przez sitko)
wanilia
50g orzechów włoskich posiekanych

Dodatkowo:
niebieska galaretka


Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, przetarte żółtka, wanilię i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie posiekać i zarobić w kule lub wyrobić w malakserze. Umieścić w lodówce na ok. godzinę.
Formować nierówne kształty przypominające kałuże (można wywałkować i wycinać foremkami różne kształty). Piec ok.10-15min (aż się zrumienią) w temp. 175st. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, aby była twardsza. Można ciasto uformować i piec w jakiś foremkach czy papilotkach aby były wgłębienia na galaretkę.
Ja dawałam już prawie stężałą galaretkę na płaskie kawałki ciasta.

czwartek, 13 października 2011

Sałatka z cieciorkią i camembert'em


Składniki:

1 puszka cieciorki
2 wędzone filety z kurczaka
puszka ananasa
pół puszki kukurydzy
1 ser camembert
garść rodzynek
pęczek szczypiorku
jedno duże kwaśne jabłko

majonez
jogurt naturalny
sól
pieprz

Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem sosu.

Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie do zmięknięcia i odsączyć na sitku. Cieciorkę lekko opłukać, odsączyć. Filety z kurczaka, ananas i jabłko pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Ser camembert pokroić tak, aby na dole i u góry została skórka.
Majonez zmieszać z jogurtem i doprawić do smaku. Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem.

środa, 12 października 2011

Sałatka z tortellini

Składniki:



250g tortellini
biała część pora
pół puszki zielonego groszku
15dag szynki konserwowej
15dag żółtego sera
kilka ogórków konserwowych a najlepiej korniszonów
natka pietruszki
kilka zielonych oliwek

majonez
jogurt naturalny
sól
pieprz

Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem sosu.

Wykonanie: 

Ugotować tortellini (ja kupuję w biedronce bo są dużo tańsze). Por pokroić w półksiężyce, szynkę i ser w kosteczkę, ogórki jeżeli są małe w plasterki i oliwki również w plasterki. Natkę pietruszki posiekać. Majonez zmieszać z jogurtem i doprawić do smaku. Wymieszać wszystkie składniki i polać sosem.

wtorek, 11 października 2011

Pierniki pierniczki świąteczne

1 ½ kg mąki
3 łyżki kakao
0,5kg cukru
0,5kg miodu prawdziwego
25dag smalcu
25dag margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
przyprawa do piernika ok. 1 ½ paczki

Zdjęcie z zeszłego roku, z 1 ½ porcji wyszło 368 sztuk różnych wielkości. W tym roku dopiero się zabiorę za ten „rytuał”.

Pierniki szybko miękną, zamknięte w pojemniku lub w worku foliowym po dwóch trzech dniach są idealne. Przepis mojej mamy z którego zawsze piecze pierniki, od kilku lat ja to robię, aby na święta obdarować rodzinę i znajomych słodkim prezentem na święta. Można spokojnie do Wielkanocy je trzymać, bo dłuuuuugggooo zachowują świeżość i są przepyszne.

Margarynę, smalec, cukier i miód umieścić w garnku i rozpuścić. Osobno w misce połączyć mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Rozpuszczone składniki zdjąć z ognia lekko przestudzić wsypać suche składniki dodać kolejno jajka mieszając. Najlepiej póki jeszcze jest ciepłe bo szybko twardnieje i będzie ciężko wyrobić, bo ciasto jest mocno gęste. Najlepiej ręką, ale może parzyć lub grubą! warzechą ( kilka lat temu połamałam jednąJ ).Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki na kilka dni szczelnie zamknięte aby nie wyschło i nie przeszło zapachami z lodówki. Ciasto wałkować i wykrawać foremkami. Piec w nagrzanym piekarniku do 175st. z termoobiegiem ok. 10-12 min. Można wtedy piec po kilka blach na raz.


sobota, 8 października 2011

Hello Kitty

Biszkopt kakaowy z masą maślaną czekoladową i m&m'sami. Ozdoby z masy cukrowej i kremu maślanego.

Bananowy song


Składniki na roladę biszkoptową:

6 jajek
24 dag cukru
18 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli

dodatkowo ok. ¾ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki



Składniki na krem:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200g miękkiego masła
6  bananów



Składniki na warstwę śmietanową:
600 ml śmietany kremówki (30%)
4 łyżki cukru pudru

Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę 44 x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec ok. 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.

W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku tak żeby rolada była krótka i gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3cm).

Masa:

Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką, by nie było grudek. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić przykrywając go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim kożuch.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Śmietana:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można ją usztywnić żelatyną lub usztywniaczem do śmietany.

Wykonanie:
Przygotować  tortownicę o średnicy 24cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z krojeniem ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń, żeby banany nie zciemniały.
Na górę wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia.

czwartek, 6 października 2011

Klasyczny z kremem

Tort klasyczny- biszkopt przekładany kremem maślanym.Dekoracje również z kremu. Na urodziny dla starszej pani.

środa, 5 października 2011

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Spód:
300g ciastek digestive  - pokruszone
ok. 90g masła


Masa serowo-jagodowa:
1kg sera śmietankowego
5 jajek
300 białej czekolady
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki cukru
700 ml jagód

Polewa:
400g śmietany 36%
3 łyżki  cukru pudru
ekstrakt waniliowy



Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 26cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową wewnątrz.

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą masą wylepić dno tortownicy, zachodząc na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Jagody zmiksować blenderem (mogą być mrożone-wtedy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser śmietankowy, dodać jajka, dosypać mąkę cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać do połączenia składników - krótko. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę najlepiej w trzech porcjach, po każdej krótko zmiksować.
Na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą . Piekarnik nagrzać do 140-150 stopni z termoobiegiem.
Do tortownicy wlać masę serowo-jagodową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem wanilią.
Sernik wyjmujemy z piekarnika . Delikatnie wylewamy masę śmietanową i znowu wstawiamy do wyłączonego już ale jeszcze bardzo gorącego piekarnika i  zostawiamy w nim  ok. 20 minut.
Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.
Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka co najmniej 6-8 godzin, im dłużej tym lepiej smakuje sernik.

wtorek, 4 października 2011

Steak House

Tort na urodziny mojego męża. Biszkopt kawowy przekładany kremem kawowym z rodzynkami w rumie     i kawałkami gorzkiej czekolady. Ozdoby z pianek marshmallow zmieszanych z ryżem preparowanym  ( dzięki temu są lekkie) obłożone masą cukrową.
Wkrótce zamieszczę przepis na ten tort kawowy. Tutaj w przekroju.