czwartek, 31 maja 2012

Red Velvet















Sładniki:

    2½ szklanki mąki pszennej
    1¼ szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka soli
    3 jajka jajka
    1½ szklanki oleju
    1 szklanka maślanki lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka winnego octu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

Krem:
   
    3 opakowania serka kremowego śmietankowego z lidla  (PIC frish)  (1 opakowanie - 200 g)
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    1¼  - 1½ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Przygotować tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Ciasto podzielić równo na połowę. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać- połowę porcji a drugą połowę rozmieszać dopiero przed pieczeniam drugiej części. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać.
WAŻNE- sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Posypać wierzch okruchami ciasta (ściąć z blatów nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.

Marmurkowy sernik truskawkowy


Składniki:

Tortownica średnicy 28cm

40 dag herbatników
20dag masła
70dag mielonego twarogu
1 kg truskawek
20dag cukru
cytryna
0,5 l śmietany kremówki
5 łyżek żelatyny
2 łyżki cukru waniliowego
płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

Herbatniki rozkruszyć, zmieszać z rozpuszczonym masłem i wykleić dno tortownicy. Włożyć do lodówki na ok.30 minut.
Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Truskawki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji) z sokiem z cytryny i 3-4 łyżkami cukru do smaku. Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i skórką z cytryny. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, kilka łyżek odłożyć do dekoracji, a resztę delikatnie wymieszać z twarogiem.
Żelatynę namoczyć w ok. 1/3 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić. Połowę żelatyny połączyć z masą truskawkową, a drugą połowę z masą serową.
Na dnie tortownicy na herbatnikach układać kopczyki z masy serowej i truskawkowej. Widelcem lekko przemieszać oba składniki, tak by powstał marmurkowy wzór. Schłodzić ok.6 godzin. Wyjąć z tortownicy, boki obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch ozdobić rozetkami ze śmietany i truskawkami lub płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 maja 2012

Truskawkowe z kremem budyniowym

Składniki na roladę biszkoptową:

6 jajek
24 dag cukru
18 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli


Składniki na krem:

1 litr mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
7 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
200g miękkiego masła

Dodatkowo:

1kg truskawek
5 kopiastych łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec ok. 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.

Mus truskawkowy:

30dag truskawek zmiksować blenderem na mus dodając cukier, mąkę kartoflaną i kilka łyżek wody (ok.6-10). Wszystko wymieszać i zagotować aż zgęstnieje, jeżeli bedzie za gęste dodać troszkę wody przegotowanej i wymieszać. Rozsmarować na upieczonym gorącym biszkopcie i zwinąć w roladę (tak aby była dłuższa i cieńsza),  jednocześnie ściągając papier do pieczenia. Ściśle zawinąć i odstawić do wystudzenia. Pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm i wyłożyć nimi dno blaszki o wym 30x36cm tak aby całe dno zakryło.

Krem:


Połowę mleka zagotować w garnku. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką, by nie było grudek. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić przykrywając go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim kożuch.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Krem wyłożyć na pokrojoną roladę, a na górę pokrojone w ćwiartki truskawki (pozostałe 70dag) lekko docisnąć.
Rozrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i tężejącymi zalać truskawki. Włożyć do lodówki do stężenia.

wtorek, 22 maja 2012

Makrony śląskie - jak z odpustu

Składniki:

20 dag bułki tartej
13 dag miękkiej margaryny
30 dag cukru
5 białek
6 dag mąki pszennej
3 łyżki kokosu
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
kilka kropli aromatu migdałowego

Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać białka i zmiksować na jednolitą masę. Dodać porcjami bułkę tartą zmieszaną z mąką i kokosem i na końcu wanilię i aromat, wszystko razem wymieszać. Nakładać łyżeczką (zamoczoną w wodzie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 15-20min do lekkiego zrumienienia w temp. 155-160st. z termoobiegiem.