Blaszka o wym. 28x40cm
Ciasto miodowe:
4 szkl.mąki
1 i 1/2 szkl.cukru
2 płaskie łyżeczki sody
300g margaryny
4 jaja
5 łyżek miodu
Biszkopt:
5 jajek
150g mąki tortowej
1 łyżka mąki kartoflanej
200g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli
Krem:
0.5l. mleka
1 kostka masła
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej
Polewa:
pół kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg.posiekanych orzechów
Wykonanie:
Mąkę, cukier, tłuszcz i sodę posiekać nożem. Dodać jajka i miód ,zagnieść ciasto
wszystkie składniki
w temp. 180-190st. z termoobiegiem ok. 15-18 minut.
Biszkopt:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.
Krem:
Mleko zagotować z cukrami, dodać mąki rozmieszane w odrobinie mleka. Ugotować budyń, do gorącej masy dać masło i zmiksować.
Na blaszkę wyłożyć: placek miodowy na to gorący krem, biszkopt, krem i placek miodowy z orzechami.
Na blaszkę wyłożyć: placek miodowy na to gorący krem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz