piątek, 15 czerwca 2012

Sernik typu cheesecake na zwykłym twarogu


Składniki na spód:

200 g herbatników
120 g masła

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu półtłustego
300g gęstej śmietany 18 %
5 jajek
250 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
60 ml soku z cytryny

Polewa:

300g gęstej śmietany 18 %
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy

Wykonanie:

Herbatniki  rozdrabniamy w blenderze lub rozgniatamy je wałkiem. Łączymy je z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 28 cm i dociskamy. Tortownicę wkładamy do lodówki na ok 20-30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pod kratkę na którą postawimy sernik wstawiamy niskie naczynie z gorącą wodą. Sernik wtedy będzie bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny wkładamy do dużej miski i ucieramy blenderem, żeby pozbyć się grudek (trwa to kilka minut, bo jest tego dość dużo). Następnie dodajemy jajka i mieszamy, najlepiej mikserem, jak najkrócej-tylko do połączenia składników, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę serową przelewamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy ok 1 godzinę i 10 min. Jeżeli góra się zacznie przyrumieniać to można przykryć folią aluminiową.
Piekarnik wyłączyć, śmietanę połączyć z wanilią i cukrem pudrem, sernik wyjąć z piekarnika i równo na nim rozsmarować śmietanę, włożyć jeszcze na 10 minut do wyłączonego piekarnika, potym czasie sernik wyjąć i wystudzić,a następnie włożyć na całą noc do lodówki, aby ładnie stężał.

Życzę smacznego:)

Jeżeli macie jakieś pytania to proszę pisać, chętnie odpowiem.

Brak komentarzy: