Ciasto najlepiej smakuje w upalne dni, arbuz idealnie chłodzi, jest chrupiący i pyyyyyyysznyyyyyy.
Blaszka o wymiarach 30x36cm
Składniki na biszkopt:
6 jajek
24 dag cukru
18 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. pół średniego arbuza wypestkowanego i pokrojonego na kawałki ok.1,5-2cm
1 litr śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jedną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do prawie ubitej śmietany z cukrem pudrem i ubić do końca. Na upieczony biszkopt wyłożyć ubitą śmietanę z dodaną galaretką i włożyć na ok. 30 minut do lodówki żeby lekko stężało, wyjąć ciasto z lodówki, poukładać pokrojony arbuz, można go lekko powciskać żeby potem nie wystawał ponad galaretkę. Dwie pozostałe galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Tężejące wylać na ciasto, schłodzić do stężenia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz