Sładniki:
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
3 jajka jajka
1½ szklanki oleju1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
Krem:
3 opakowania serka kremowego śmietankowego z lidla (PIC frish) (1 opakowanie - 200 g)
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Przygotować tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Ciasto podzielić równo na połowę. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać- połowę porcji a drugą połowę rozmieszać dopiero przed pieczeniam drugiej części. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać.
WAŻNE- sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Posypać wierzch okruchami ciasta (ściąć z blatów nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz