Biszkopt:
8 jajek
32 dag cukru
22 dag mąki tortowej
2 kopiaste łyżki kakao
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek gorącej wody
szczypta soli
Krem:
1 l śmietanki kremówki,
700 g serków homogenizowanych waniliowych 5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy wysmarowanej i wysypanej grysikiem.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.
Biszkopt po przestudzeniu przekroić na dwa blaty. Następnie należy wyciąć nożem odpowiednie krążki:
Nanoczyć żelatynę w zimnej wodzie ok. 1/3 szklanki, następnie podgrzać do rozpuszczenia.
W wysokim naczyniu ubić mikserem śmietanę dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Na końcu do masy należy dodać serki i również delikatnie, już bez miksera dokładnie wymieszać.Masę na kilka minut wstawić do lodówki.
Biszkopt można nasączyć, aby był wilgotniejszy.
Pierwsza warstwa tortu - największy krążek ciasta i mały. Masa serowa między krążkami z ciasta.
Druga warstwa tortu - na krążkach z ciasta masa serowa, na krążkach z masy, krążki z ciasta.
Trzecia warstwa tortu - taka jak pierwsza.Niewielką ilość masy zostawić, aby posmarować wierzch i boki, a pozostałe krążki ciasta pokruszyć i obsypać nimi tort.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz