niedziela, 12 lutego 2012

Grysikowiec


Składniki na ciasto:


50 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
5 łyżek miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody

Składniki na masę:


1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
sok z cytryny

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem i sokiem z cytryny. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Krem podzielić na 2 części.
Upieczone placki przełożyć ciepłą masą z kaszy manny.

Polać polewą czekoladową zrobioną ze 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej ze 125 g masła.

Brak komentarzy: