środa, 27 czerwca 2012

Cynamonowy nieład





Pyszne ciasto drożdżowe, którego nie trzeba kroić, można łatwo oderwać kawałki w postaci kromek. W ciągu kilku chwil niebyło ani kawałeczka. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, chyba nawet jutro.
Polecam :)

Keksówka- dno o wymiarach 9x28cm.

Składniki:
 
300g mąki + 2 łyżki
5 lyżek cukru
1 jajko
4 lyżki oleju
25g drożdży
130 ml mleka
2 lyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
60g miekkiego masła
3 łyżki cukru
1 lyżeczka cynamonu
Wszystko wymieszać.
Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypujemy przesianą mąke a do niej oba cukry, sól, dodajemy jajko i olej oraz wyrośniety rozczyn.
Zagniatamy ciasto aby było gładkie i jednolite (jest dość kleiste, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1,5 godziny.





        


Następnie wałkujemy ciasto na cieńki placek, smarujemy go nadzieniem i kroimy na kilka pasków, które układamy jeden na drugim a nastepnie kroimy na 4 części.
Układamy w keksówce wyłożonej papierem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170° przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)


 

1 komentarz:

moje pasje pisze...

tez je piekłam wielokrotnie :) Uwielbiam :)