piątek, 20 maja 2011

Ciasto pachnące latem

Ciasto na blaszkę o wym. 30x40cm (wychodzi dosyć wysokie)

Biszkopt wg mojego przepisu (lub swój sprawdzony):

Krem:
1,5 kg owoców - truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka(mogą być inne)
1,2l śmietanki 30%
3 galaretki poziomkowe

Owoce(jeżeli są mrożone - rozmrozić) zmiksować blenderem, zagotować i do gorących wsypać suche galaretki, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z zimnymi( już tężejącymi) owocami. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części przekładając kremem. Górę można ozdobić tym samym kremem i świeżymi owocami (u mnie, na zdjęciu na górze był krem waniliowy i masa cukrowa.

Brak komentarzy: