Ciasto jabłkowe:
4 duże jabłka
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Biszkopt migdałowy:
8 jajek
60 g zmielonych migdałów
45 g bułki tartej
125 g cukru
25 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,75 l mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła (25 dag)
cukier do smaku
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Biszkopt migdałowy:
8 jajek
60 g zmielonych migdałów
45 g bułki tartej
125 g cukru
25 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,75 l mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła (25 dag)
cukier do smaku
Ciasto jabłkowe:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli ,śmietanę, rozpuszczone drożdże .
Zarobić ciasto.
Podzielić na dwie części .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę , rozłożyć utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą i cukrem.
Przykryć drugą częścią ciasta .Upiec w temp180 st . do zrumienienia.
Biszkopt migdałowy:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli ,śmietanę, rozpuszczone drożdże .
Zarobić ciasto.
Podzielić na dwie części .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę , rozłożyć utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą i cukrem.
Przykryć drugą częścią ciasta .Upiec w temp
Biszkopt migdałowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu migdały i bułkę tartą .Wszystko lekko wymieszać .
Wylać na formę do pieczenia
Piec w temp175 st . ok. 45 minut
Wyjąć, wystudzić , przekroić na dwie warstwy.
Krem:
Z mleka, cukru ,budyniu ugotować budyń .
Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu
Przełożenie ciasta
Biszkopt migdałowy-połowa kremu-ciasto jabłkowe-druga połowa kremu-biszkopt migdałowy,
wierzch ciasta można posmarować kremem i posypać posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami lub posypać słodkim kakao.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu migdały i bułkę tartą .Wszystko lekko wymieszać .
Wylać na formę do pieczenia
Piec w temp
Wyjąć, wystudzić , przekroić na dwie warstwy.
Krem:
Z mleka, cukru ,budyniu ugotować budyń .
Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu
Przełożenie ciasta
Biszkopt migdałowy-połowa kremu-ciasto jabłkowe-druga połowa kremu-biszkopt migdałowy,
wierzch ciasta można posmarować kremem i posypać posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami lub posypać słodkim kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz