czwartek, 26 maja 2011

Ciasto migdałowo- jabłkowe.

Ciasto jabłkowe:
4 duże jabłka
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru  pudru
4 dag drożdży
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Biszkopt migdałowy:

8 jajek
60 g zmielonych migdałów
45 g  bułki tartej
125 g cukru
25 g  mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:


0,75 l mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła (25 dag)
cukier do smaku

Ciasto jabłkowe:

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli ,śmietanę, rozpuszczone drożdże .
Zarobić ciasto.
Podzielić na dwie części .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
.
Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę , rozłożyć utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą i cukrem.
Przykryć drugą częścią ciasta
.Upiec w temp 180 st. do zrumienienia.

Biszkopt migdałowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu migdały i bułkę tartą .Wszystko lekko wymieszać .
Wylać na formę do pieczenia
Piec w temp 175 st. ok. 45 minut
Wyjąć, wystudzić , przekroić na dwie warstwy.

Krem:

Z mleka, cukru ,budyniu ugotować budyń .
Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu


Przełożenie ciasta

Biszkopt migdałowy-połowa kremu-ciasto jabłkowe-druga połowa kremu-biszkopt migdałowy,
wierzch ciasta można posmarować kremem i posypać posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami lub posypać słodkim kakao.

Brak komentarzy: