5 jajek
pół szklanki cukru
5 czubatych łyżek miodu
1 łyżeczka sody (lekko z czubkiem)
1,5 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki cynamonu
200g miękkiego masła
około 300g zwykłej kwaśnej śmietany 18%.
blacha do pieczenia (ta która jest w zestawie z piekarnikiem)
pół szklanki cukru
5 czubatych łyżek miodu
1 łyżeczka sody (lekko z czubkiem)
1,5 szklanki mąki tortowej
1/4 łyżeczki cynamonu
200g miękkiego masła
około 300g zwykłej kwaśnej śmietany 18%.
blacha do pieczenia (ta która jest w zestawie z piekarnikiem)
Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać masło i przesianą mąkę z cynamonem.
Miód lekko podgrzać, wymieszać z sodą, musi się lekko spienić, dodać do reszty ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170° C.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dokładnie 15 minut.
Wyjąć i jeszcze gorące posmarować śmietaną. Zwinąć jak roladę.
Jeżeli ktoś obawia się rolowania to można ciasto pokroić na 3 równej wielkości placki i przełożyć śmietaną. Górę polać roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.
Miód lekko podgrzać, wymieszać z sodą, musi się lekko spienić, dodać do reszty ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170° C.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dokładnie 15 minut.
Wyjąć i jeszcze gorące posmarować śmietaną. Zwinąć jak roladę.
Jeżeli ktoś obawia się rolowania to można ciasto pokroić na 3 równej wielkości placki i przełożyć śmietaną. Górę polać roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz