czwartek, 2 czerwca 2011

Rolada miodowa

 5 jajek
 pół szklanki
cukru
 5 czubatych łyżek miodu
 1 łyżeczka sody (lekko z czubkiem)
 1,5 szklanki mąki tortowej
 1/4 łyżeczki cynamonu
 200g miękkiego masła
 około 300g zwykłej kwaśnej śmietany
 18%.

blacha do pieczenia (ta która jest w zestawie z piekarnikiem
)

Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać masło i przesianą mąkę z cynamonem.
Miód lekko podgrzać, wymieszać z sodą, musi się lekko spienić, dodać do reszty ciasta
.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170° C.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dokładnie 15 minut.
Wyjąć i jeszcze gorące posmarować śmietaną. Zwinąć jak roladę.

Jeżeli ktoś obawia się rolowania to można ciasto pokroić na 3 równej wielkości placki
i przełożyć śmietaną. Górę polać roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: