czwartek, 30 czerwca 2011

Pączki

Składniki:

500g mąki
50g drożdży
200ml mleka
6 żółtek
pół łyżeczki soli
10g cukru waniliowego
80g masła

do nadziewania marmolada lub konfitura różana
olej lub planta do smażenia

Sposób wykonania:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę mąki , sól i cukier waniliowy. Gdy rozczyn lekko podrośnie dodać roztrzepane jajka, przesianą mąkę i roztopione wystudzone masło. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Gdy wyrośnie zarobić i formować pączki lub rozwałować i wycinać dużą szklanką okrągłe pączki, pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5-8minut. Odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem purdem i nadziewać szprycą z marmoladą.
Smacznego.

Brak komentarzy: