czwartek, 1 grudnia 2011

Masa cukrowa

1kg cukru pudru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
125g  glukozy
87ml wody
5 łyżeczek planty
3/4 byteleczki aromatu migdałowago
1 płaska łyżeczka CMC*

* można składnik pominąć, lecz daje on większą elastyczność masy, lepiej się wałkuje i lepi figurki.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie do napęcznienia (ok. 5 min.)  rozluźnić nad parą wodną, wsypać glukozę, dodać plantę  i zdjąć z pary wodnej zanim całkiem się rozpuści. UWAŻAĆ aby się nie zagotowało bo żelatyna straci właściwości.  Dodać olejek migdałowy i ostudzić aby było ledwo letnie. Cukier puder zmieszać z CMC i wlać mieszankę żelatynową. Wyrabiać, aby było jednolite. Przełożyć do grubego worka wypuszczając całe powietrze i włożyć do szczelnego pojemnika, aby nie chłoneło zapachów. Na drugi dzień kiedu odpocznie jest gotowa do użycia. Przy wałkowaniu podsypywać mąką kartoflaną lub natłuścić blat i wałek plantą.

Brak komentarzy: