czwartek, 19 stycznia 2012

Miodownik z orzechami




Blaszka o wym. 28x40cm


Ciasto miodowe:


4 szkl.mąki
1 i 1/2 szkl.cukru
2 płaskie łyżeczki sody
300g margaryny
4 jaja
5 łyżek miodu



Biszkopt:
5 jajek
150g mąki tortowej
1 łyżka mąki kartoflanej
200g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli



Krem:

0.5l. mleka
1 kostka masła
3/4 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej

Polewa:

pół kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg.posiekanych orzechów



Wykonanie:
Mąkę, cukier, tłuszcz i sodę posiekać nożem. Dodać jajka i miód ,zagnieść ciasto i podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować i upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowac polewę:
wszystkie składniki zagotować i  gorące wyłożyć na surowy placek i też upiec( blaszka również wyłożona papierem) .

w temp. 180-190st. z termoobiegiem ok. 15-18 minut.


Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.

Krem:

Mleko zagotować z cukrami, dodać mąki rozmieszane w odrobinie mleka. Ugotować budyń, do gorącej masy dać masło i zmiksować.
Na blaszkę wyłożyć:  placek miodowy na to gorący krem, biszkopt, krem i placek miodowy z orzechami.



Brak komentarzy: