niedziela, 1 stycznia 2012

Babeczki marchewkowe

Ciasto jest wilgotne, pyszne i bardzo aromatyczne, można upiec w tortownicy lub na blaszce wtedy piec ok.45-50min

Składniki na ok. 20 sztuk

2 i  1/3  szklanki mąki
1 ½  łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
1 szklanka miękkiego masła
2 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 dużych jajek
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki rodzynek namoczonych w rumie

Wymieszać mąkę z przyprawami, proszkiem, solą i sodą. Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Dodawać kolejno jajka, wymieszane suche składniki, marchew i na końcu orzechy i rodzynki. Nakładać do foremek do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 190st. ok.20 min.( do suchego patyczka).

Do dekoracji użyłam kremu maślanego wg mojego przepisu o smaku waniliowym i masy cukrowej do zrobienia śnieżynek, gwiazdek i bałwanków.


                             
  





Brak komentarzy: