piątek, 18 listopada 2011

Krem maślany

Porcja na duży tort 28cm i dekoracje

4 kostki masła
6 jajek
280g cukru ( można dodać więcej jeżeli ktoś lubi bardzo słodki krem)

dodatkowo:
jeżeli czekoladowy to dwie łyżki kakao + kopiasta łyżka nutelli
jeżeli kawowy to zaparzona kopiasta łyżeczka kawy w malutkiej ilości wody
można dodać cappuccino w proszku, kokos, esencję waniliową, sok cytrynowy, rum (małymi porcjami), co tylko nam przyjdzie na myśl.

Jajka wybić do miski (najlepiej metalowej) ustawić na garnku z gotującą się wodą (niewielki płomień) i ubijać mikserem na parze dodając partiami cukier. Ubijać do białości aż będzie bardzo ciepłe i gęste, zdjąć z ognia i ubijać do wystudzenia. W osobnej misce utrzeć miękkie masło i dodawać po łyżce wystudzonej masy jajecznej, a na koniec kakao lub aromat i ew. barwniki, jeżeli alkohol to ostrożnie malutkimi porcjami bo się może zważyć.

Krem się nadaje do robienia różyczek na torcie, dekoracji na babeczkach itp.

Brak komentarzy: