czwartek, 17 listopada 2011

Tort pinacolada (kokosowo-ananasowy)














Tortownica 28cm

Składniki na biszkopt:

10 jajek
40 dag cukru
30 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki kartoflanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek gorącej wody
szczypta soli
aromat kokosowy lub rumowy

Krem kokosowy:

750ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
220g miękkiego masła
180g kokosu
2 łyżki likieru kokosowego lub pinacolada

Masa śmietanowa:

400ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Mus ananasowy:

ananas w puszce
1 kopiasta łyżeczka mąki kartoflanej

Do nasączenia:

Rum, sok z odsączenia ananasa z puszki i likier kokosowy lub likier pinacolada zmieszane razem.

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka i aromat. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy wysmarowanej i wysypanej grysikiem.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.

Krem kokosowy:

Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką, by nie było grudek. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić przykrywając go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim kożuch.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń i likier, cały czas miksując, a na końcu dodać kokos.

Masa śmietanowa:

Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody. Zagrzać, aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać żelatynę.


Mus ananasowy:

Ananasa z puszki odsączyć z zalewy (nie dokładnie- tak żeby zostało ok. 3-4 łyżki tego soku razem z ananasem), zmiksować blenderem dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki kartoflanej, zagotować i wystudzić. Ma wyjść z tego taki dżemik.



Przełożenie:

Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty. Każdy nasączyć rumem zmieszanym z likierem kokosowym i sokiem z ananasa. Każdy blat posmarować cienką warstwą musu ananasowego (nie zużyłam całego ananasa) na to warstwa kremu kokosowego i warstwa bitej śmietany. Wszystkie warstwy są takie same. Góra pomarowana musem ananasowym i obłożona masą cukrową z przepisu Dorotaxx, albo można udekorować kremem lub bitą śmietaną.

Tort jest bardzo pyszny i wilgotny. Polecam.


Brak komentarzy: