środa, 16 listopada 2011

Mufinki szarlotkowe

2 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 małe jogurty o smaku jabłko pieczone z Jogobelli
3 małe jabłka starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę
1 jajko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżki rodzynek namoczonych w rumie lub ew. w gorącej wodzie
szczypta cynamonu

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon). W drugiej misce starte jabłka polać sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), dodać olej, jajko, jogurt i odsączone rodzynki. Do suchych wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką żeby się połączyły.
Piec we foremkach albo w kubkach do lodów ok. 20-25 minut w temperaturze 160°.Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.





Można udekorować kremem maślanym, aby wyglądały jak lody lub polać polewą czekoladową i posypać pokruszoną mufinką i udekorować żeby wyglądały jak świnki w błotku tak jak moje. Można posypać tylko cukrem pudrem albo polukrować, bo są naprawdę bardzo dobre nawet bez dodatków.

Brak komentarzy: