czwartek, 31 maja 2012

Red Velvet















Sładniki:

    2½ szklanki mąki pszennej
    1¼ szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka soli
    3 jajka jajka
    1½ szklanki oleju
    1 szklanka maślanki lub kefiru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka winnego octu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku

Krem:
   
    3 opakowania serka kremowego śmietankowego z lidla  (PIC frish)  (1 opakowanie - 200 g)
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    1¼  - 1½ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Przygotować tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Ciasto podzielić równo na połowę. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać- połowę porcji a drugą połowę rozmieszać dopiero przed pieczeniam drugiej części. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać.
WAŻNE- sodę dodać do każdej części dopiero przed samym pieczeniem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Posypać wierzch okruchami ciasta (ściąć z blatów nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy: