wtorek, 13 września 2011

Ciasteczka

Składniki:


500 g mąki
200 g margaryny
30 g smalcu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
cukier waniliowy
szczypta soli



Mąkę posiekać razem z margaryną, smalcem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać śmietanę.
Żółtka ubić w małej misce na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Można również wyrobić w malakserze.

Wyjąć ciasto z lodówki i wkładać do szprycy do wyciskania ciastek. Jeżeli nie mamy takiej szprycy, można ciasto rozwałkować i wycinać radełkiem różne kształty.
Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 15-20 minut, na jasno złoty kolor.

Brak komentarzy: