środa, 14 września 2011

Sezamki pod pierzynką

Proporcje na blachę 25x 35cm.

Ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
250g margaryny
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa  z sezamem:

1 i  ½  szklanki sezamu
¼ szklanki cukru
60g masła
2 łyżki miodu

Beza:

5 białek
200g cukru
ewentualnie aromat kokosowy lub likier kokosowy dla nadania smaku, albo kilka kropli soku z cytryny

Masa budyniowo-kokosowa:

2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
750ml mleka
100g masła
ewentualnie likier kokosowy
200g kokosu

Wykonanie:

Ciasto:

Posiekać nożem mąkę z margaryną i resztą składników i zarobić ciasto lub wyrobić w malakserze. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa budyniowo-kokosowa:

Odlać niewielką ilość mleka i rozpuścić w nim budynie i dwie łyżki cukru. Resztę mleka zagotować, rozpuszczając w nim masło. Wlać rozmieszane budynie i zagotować. Wsypać kokos, dokładnie wymieszać, wylać na talerz lub do miski i przykryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch przy stygnięciu.

Masa z sezamem:

Składniki na masę sezamową włożyć do garnka i przesmażyć tylko do połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce i na górę rozłożyć ciepłą masę sezamową. Piec ok. 15-20min. w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Jeżeli sezam będzie się za mocno rumienił, można przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blachy, a blaszkę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia.

Drugą część ciasta rozłożyć na blaszce, a na górę ubite na sztywno białka z cukrem i ew. likierem lub aromatem. Piec ok. 15-20min. w temperaturze 180stopni. Jak się będzie za bardzo rumienić można również przykryć folią aluminiową. Ostudzić.



Ułożyć blat z sezamem, na to rozłożyć budyń kokosowy(może być jeszcze letni), a na górę blat z bezą. Na drugi dzień smakuje najlepiej.

Brak komentarzy: