Blacha o wym. 30x40cm
Biszkopt:
5 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy. Biszkopt wystudzić.
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (wystarczy 3/4 puszki zużyć)
1 i 1/2 paczki dużych krakersów Lajkonik
600 ml śmietany słodkiej 30%
ok. 2 łyżeczki żelatyny
słodkie kakao do posypania
Budyń:
750ml mleka
3 łyżki kopiaste mąki pszennej
3 łyżki kopiaste mąki kartoflanej
2 całe jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Ugotować budyń: z podanej ilości mleka odlać 1/3 i wymieszać w nim obie mąki cukier, cukier waniliowy i jajka, resztę mleka zagotować. Na gotujące wlać mieszankę i ugotować budyń. Wylać na talerz i przykryć folią by nie powstał kożuch przy stygnięciu.
Masło utrzeć i połączyć z zimnym budyniem. Puszkę mleka wstawić do garnka zalać wodą ponad puszkę i gotować 2 godziny.
Na upieczony biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej
ułożyć jedną warstwę krakersów, na krakersy ugotowany gorący kajmak ( wyciągnąć puszkę z wrzątku, odczekać ok. 2 min, zrobić małą dziurkę - wpuścić powietrze do środka- i otworzyć całość).Na kajmak drugą warstwę krakersów.
Na krakersach rozsmarować drugą połowę masy budyniowej.
Śmietanę 30% ubić i wlać cieniutkim strumyczkiem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody cały czas ubijając.
Wyłożyć na masę budyniową i wygładzić. Na wierzchu posypać słodkim kakao lub startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz