piątek, 15 lipca 2011

Delicja czekoladowa

To raczej dobry deser o konsystencji musu , ale raczej nie ciasto, choć jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta to polecam na podwieczorek do gorzkiej kawy. Lekkie, pyszne, bardzo delikatne, dla nas domowników idealne po ciężkich ciastach z kremem-ciekawa odmiana.

100g gorzkiej czekolady
180g masła
3 jajka
215g cukru pudru
86g przesianej mąki tortowej
100g migdałów (obranych ze skórki i grubo posiekanych)
1 łyżka amaretto

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając stopniowo dodawać roztopione masło i czekoladę. Mąkę wymieszać z migdałami  i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając szpatułką do ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 min.
Tortownica średnicy 26-28cm.(można w mniejszej wtedy będzie wyższe).
Po upieczeniu obrócić do góry nogami. Po wystudzeniu posypać na środku cukrem pudrem a po brzegach gorzkim kakao.

Brak komentarzy: