piątek, 22 lipca 2011

Słonecznik w karmelu

Składniki :
Biszkopt kakaowy
5 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki kakao

Słonecznik

300g słonecznika łuskanego
100g margaryny
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka

Masa karmelowa

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła
125g dobrej margaryny 


Dodatkowo
ok 20 dkg herbatników
wódka do nasączenia herbatników
1 gorzka czekolada

Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.


Słonecznik

Słonecznik podprażyć na patelni z margaryną, cukrem i mlekiem do zrumienienia, często mieszając. Następnie gdy ostygnie pokruszyć np. wałkiem.

Masa:

Ugotować mleko razem z puszką w garnku przez 3 godziny.
Masło i margarynę utrzeć z ugotowanym mlekiem i dodać do tego 3/4 słonecznika, wyłożyć na biszkopt.
Na masę poukładać herbatniki namoczone w wódce, polać roztopioną czekoladą i posypać resztą słonecznika przygniatając tak żeby przykleił się do czekolady.

Brak komentarzy: