sobota, 8 października 2011

Bananowy song


Składniki na roladę biszkoptową:

6 jajek
24 dag cukru
18 dag mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gorącej wody
szczypta soli

dodatkowo ok. ¾ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki



Składniki na krem:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
7 łyżek mąki pszennej
9 łyżek cukru
200g miękkiego masła
6  bananów



Składniki na warstwę śmietanową:
600 ml śmietany kremówki (30%)
4 łyżki cukru pudru

Biszkopt:

Białka z solą ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier na zmianę z gorącą wodą. Teraz kolejno dodawać żółtka. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia dodając stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę 44 x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 130 stopni (z termoobiegiem), po włożeniu ciasta do piekarnika zwiększyć temperaturę do 165stopni. Piec ok. 15 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy.

W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać cukrem pudrem. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku tak żeby rolada była krótka i gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3cm).

Masa:

Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką, by nie było grudek. Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Przygotowany budyń ostudzić przykrywając go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim kożuch.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.

Śmietana:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można ją usztywnić żelatyną lub usztywniaczem do śmietany.

Wykonanie:
Przygotować  tortownicę o średnicy 24cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z krojeniem ciasta.
Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń, żeby banany nie zciemniały.
Na górę wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia.

Brak komentarzy: