środa, 5 października 2011

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Spód:
300g ciastek digestive  - pokruszone
ok. 90g masła


Masa serowo-jagodowa:
1kg sera śmietankowego
5 jajek
300 białej czekolady
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżki cukru
700 ml jagód

Polewa:
400g śmietany 36%
3 łyżki  cukru pudru
ekstrakt waniliowy



Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 26cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową wewnątrz.

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem i tą masą wylepić dno tortownicy, zachodząc na boki. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Jagody zmiksować blenderem (mogą być mrożone-wtedy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyć ser śmietankowy, dodać jajka, dosypać mąkę cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać do połączenia składników - krótko. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę najlepiej w trzech porcjach, po każdej krótko zmiksować.
Na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą . Piekarnik nagrzać do 140-150 stopni z termoobiegiem.
Do tortownicy wlać masę serowo-jagodową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem wanilią.
Sernik wyjmujemy z piekarnika . Delikatnie wylewamy masę śmietanową i znowu wstawiamy do wyłączonego już ale jeszcze bardzo gorącego piekarnika i  zostawiamy w nim  ok. 20 minut.
Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.
Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka co najmniej 6-8 godzin, im dłużej tym lepiej smakuje sernik.

Brak komentarzy: